Prohledat tento blog

pátek 25. února 2011

Licenční poplatky

Články na tomto blogu nejsou dále aktualizovány. Pro aktuální informace o licenčních smlouvách přejděte na www.jindrasulcova.cz.

Licenční poplatky představují úplatu (protiplnění) za poskytnutou licenci. Mohou být stanoveny vícero způsoby s tím, že nejčastěji se vyskytují následující formy:

  • vstupní poplatky
  • paušální poplatky
  • pravé licenční poplatky
  • minimální roční poplatky

PAUŠÁLNÍ POPLATKY

Placení paušálních poplatků je navázáno na jistou budoucí událost, jako např. podpis smlouvy, výročí podpisu smlouvy, účinnost smlouvy etc. Není vyloučena ani jedna samostatná a konečná suma jako celkový paušál za udělení licence. Specifickým poddruhem paušálních poplatků jsou vstupní poplatky.

PRAVÉ LICENČNÍ POPLATKY (ROYALTIES)

Pravé licenční poplatky jsou poplatky, které jsou vyjádřeny podílem z hospodářského výsledku licenciáta. Tzn. základní veličiny, které se u nich vyskytují, jsou základ poplatku a sazba poplatku. Jejich správné definici je třeba věnovat náležitou pozornost.

MINIMÁLNÍ ROČNÍ POPLATKY

Minimální roční poplatky jsou předem určené poplatky, k jejichž platbě je licenciát zavázán nezávisle na rozsahu užití licencovaných průmyslových práv. Obvykle jsou hrazeny pouze nejsou-li za předmětné období současně placeny tzv. pravé licenční poplatky (tzv. royalties - viz výše).

KOMBINACE JEDNOTLIVÝCH FOREM POPLATKŮ

V praxi se nejčastěji vyskytuje kombinace zmíněných typů poplatků.


Žádné komentáře: