Prohledat tento blog

středa 16. února 2011

Porušování licenční smlouvy

Články na tomto blogu nejsou dále aktualizovány. Pro aktuální informace o licenčních smlouvách přejděte na www.jindrasulcova.cz.

V případě zjištěného porušování licenční smlouvy máme na výběr v podstatě z následujících možností:

  1. pokus o smírné řešení
  2. smluvní prostředky
  3. mimosmluvní prostředky

SMÍRNÁ CESTA

Zejména v případech méně závažných porušení, která svým charakterem nezakládají podstatné porušení licenční smlouvy, volíme nejprve pokus o smír, kdy varovným dopisem upozorňujeme druhou smluvní stranu na zjištěné porušení smlouvy a žádáme zdržení se takového jednání s tím, že nebude-li od něj upuštěno, budeme nuceni využít dostupných prostředků ochrany svých práv.


SMLUVNÍ PROSTŘEDKY

Další průběh případu bude z velké míry záviset na obsahu licenční smlouvy. Proto i když smluvní strany vstupují do smluvního vztahu vedeny tou nejlepší vůlí, měly by vždy pamatovat na to, že v průběhu realizace smlouvy může docházet k většímu či menšímu porušení smluvních ustanovení, a text licenční smlouvy tomuto přizpůsobit.

Neobsahuje-li licenční smlouva potřebné nástroje, nebo ukážou-li se tyto jako nedostatečně účinné, nezbývá než využít mimosmluvních (zákonných) prostředků ochrany práv.


PROSTŘEDKY SOUKROMÉHO PRÁVA

V případě opakovaného nebo zvlášť hrubého porušení licenční smlouvy někdy nezbývá nic jiného, než podat žalobu, kterou se budeme domáhat zejména určení povinnosti zdržet se závadného jednání, odstranění závadného stavu a/nebo uhrazení škody vzniklé v jeho důsledku.


VEŘEJNOPRÁVNÍ PROSTŘEDKY

Podle okolností porušení smluvních ustanovení můžeme případně využít některý z veřejnoprávních prostředků ochrany práv. Typicky například při porušování známkových práv, kdy se podle situace můžeme obrátit např. na ÚPV (námitky) nebo na celní orgány (žádost o přijetí opatření k zabránění porušování známkových práv). 


ZÁVĚREM

Vždy bude však nejjednodušší vyřešit vzniklou situaci pomocí smluvních nástrojů (smluvní pokuty, hrozba ukončení smlouvy aj.), proto věnujme těmto náležitou pozornost při sestavování licenční smlouvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat