Prohledat tento blog

čtvrtek 10. března 2011

Územní rozsah licence

Články na tomto blogu nejsou dále aktualizovány. Pro aktuální informace o licenčních smlouvách přejděte na www.jindrasulcova.cz.

Smluvní strany nejsou při určování územního rozsahu licence právními předpisy nijak regulovány, jediným omezením územního rozsahu licence tak zůstává teritoriální rozsah registrace ochranné známky.

Územní rozsah licence bývá nejčastěji vymezen územím konkrétního státu nebo společenstvím států, pro které je ochranná známka zaregistrována (ČR, smluvní státy Madridské dohody nebo Protokolu k této dohodě nebo vybrané smluvní státy těchto dohod, EU nebo vybrané státy EU), vyloučeno ale není ani jiné vymezení teritoriálního rozsahu licence (např. Evropa), za předpokladu, že je ve zvoleném území ochranná známka zaregistrována (a to v jakékoli formě).

Poskytovateli nic nebrání udělit licenci jen pro vymezenou část vybraného území, důvody k tomu mohou ležet jak na straně poskytovatele licence (záměr udělit více licencí) tak na straně nabyvatele licence (např. regionální působnost podnikání).

Vzhledem k tomu, že licenciát je oprávněn a zároveň povinen využívat udělenou licenci, bude třeba, aby územní rozsah získané licence odpovídal potřebám a možnostem nabyvatele licence.