Prohledat tento blog

úterý 3. května 2011

S licencí nebo bez?

Články na tomto blogu nejsou dále aktualizovány. Pro aktuální informace o licenčních smlouvách přejděte na www.jindrasulcova.cz.

Chystáte svůj projekt a nejste si jistí, zda v daném případě potřebujete licenci? Napovíme Vám!

Ochranná známka stejně jako ostatní průmyslověprávní předměty (patenty, užitné vzory, průmyslové vzory aj.) představuje legální monopol, který svému vlastníku propůjčuje exkluzivitu na trhu.

Výhradně a pouze vlastník ochranné známky je tak oprávněn ji užívat ve spojení s výrobky a službami, pro které je zapsána. Ostatní smí užívat ochrannou známku jedině a pouze s jeho souhlasem.

Zákon o ochraných známkách toto rozvádí, když stanoví, že nikdo nesmí bez souhlasu majitele ochranné známky užívat:

  • označení shodné se starší ochrannou známkou pro shodné výrobky a služby

  • označení shodné nebo podobné se starší ochrannou známkou pro shodné nebo podobné výrobky a služby, pokud je dána pravděpodobnost záměny na straně veřejnosti, včetně pravděpodobnosti asociace

  • označení shodné nebo podobné se starší ochrannou známkou s dobrým jménem pro výrobky či služby, které sice nejsou podobné těm, pro které je starší ochranná známka zapsána, avšak takovéto užívání by nepoctivě těžilo z rozlišovací způsobilosti nebo dobrého jména ochranné známky, nebo jim bylo na újmu

Užití ochranné známky bez souhlasu jejího majitele zakládá porušení známkových práv. V případě neoprávněného zásahu do známkových práv je vlastník ochranné známky oprávněn požadovat, aby porušitel:

  1. zdržel se porušování práv
  2. odstranil závadný stav
  3. nahradil škodu
  4. vydal bezdůvodné obohocení
  5. zaplatil přiměřené zadostiučinění, vznikla-li nemajetková škoda
Přitom na žádost může soud určit výši náhrady škody, bezdůvodného obohacení a přiměřeného zadostiučinění paušální částkou ve výši nejméně dvojnásobku obvyklého licenčního poplatku (metoda licenční analogie).

Navíc porušení známkových práv v naprosté většině případů zakládá i nekalosoutěžní jednání, čímž se dále rozšiřuje rozsah odpovědnosti a tudíž i povinného plnění.