Prohledat tento blog

pondělí 4. dubna 2011

Funkce licenční smlouvy

Články na tomto blogu nejsou dále aktualizovány. Pro aktuální informace o licenčních smlouvách přejděte na www.jindrasulcova.cz.

Licenční smlouva k ochranné známce slouží primárně k zajištění legální výroby zboží a/nebo poskytování služeb pod daným označením, dokáže však posloužit i v jiných případech.


LICENČNÍ VÝROBA / POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB

Licenční výroba / poskytování služeb představuje hlavní účel licenční smlouvy. Nabyvatelé licencí si velmi dobře dokáží spočítat, jak drahý by pro ně případný známkový spor mohl být, a tak správně přistupují k uzavírání licenčních smluv. V případě opačného postupu musí porušovatel známkového práva počítat s následky předvídanými právními předpisy, a to ať již předpisy práva známkového nebo obchodního (a dalších).


UROVNÁNÍ SPORU

Licenční smlouva však může velmi dobře posloužit i v případě hrozících sporů. Dojde-li totiž ke skutečnému nebo domnělému porušení známkových práv, kdy například porušovatel ani po řádném posouzení případu nedospěje k názoru, že by mohl poškodit nebo ohrozit starší práva třetích osob, a zároveň vlastník staršího práva se přesto bude cítit poškozen, bude uzavření licenční smlouva zpravidla nejvhodnějším způsobem urovnání hrozícího sporu.


ZAJIŠTĚNÍ UŽÍVÁNÍ OCHRANNÉ ZNÁMKY

Tím se však rozsah možného využítí licenční smlouvy nevyčerpává. Závisí-li totiž trvání práva na jeho výkonu, tak jak tomu v případě ochranných známek je, může licenční smlouva posloužit jako prostředek zajištění kvalifikovaného užití ochranné známky v případech, kdy toto užití není schopen obstarat vlastník známky sám. Více k nutnosti užití ochranné známky najdete zde.